کک و مک همان لکه های مایل به قهوه ای پوست است که بدون اینکه آسیبی برای سلامتی داشته باشد، میتواند برای فرد از لحاظ زیبایی آزاد دهنده محسوب گردد. دانشمندان تاکنون موفّق شدهاند تا عوامل مختلفی را به ایجاد شدن کک و مک ارتباط دهند که از جمله مهمترین آنها میتوان به مواردی همچون: وراثت، افزایش سن، مواجههی طولانی مدّت با نور آفتاب، تغذیهی نامناسب و مشکلات هورمونی اشاره کرد.
البتّه لازم به ذکر است که از میان موارد ذکر شده نقش وراثت در شیوع این بیماری بیشتر از سایر موارد میباشد و بهطور کلّی، افرادی که رنگ پوست و موی آنها روشنتر است بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند و این افراد بهتر است که روشهای درمان کک و مک صورت را با جدّیت بیشتری دنبال نمایند؛ زیرا احتمال بازگشت این عارضهی پوستی در این افراد بیشتر است.
بعد از وراثت، عوامل دیگری همچون مشکلات هورمونی نیز میتوانند به میزان قابل توجّهی احتمال شیوع این مشکل پوستی را افزایش دهند و به همین دلیل است که مبتلایان به این عارضهی پوستی باید ضمن استفاده از روشهای درمان برای ریشهکنسازی این مشکل، مشکلات هورمونی خود را نیز برطرف نمایند تا احتمال عود این بیماری کاهش یابد.
کک و مک یا لکه قهوهای عبارت است از یک خال یا لکه تیرهرنگ که بر روی پوست به وجود میآید و بیشتر در پوست صورت، سینه، جلوی بازوها و پشت دستها دیده میشود. کک و مک به صورت لکههای کوچک قهوهایرنگ یا برنزهای است که در افراد دارای پوست روشن و موی بلوند یا قرمز و چشمهای آبی، سبز یا خاکستری به وجود میآید.
این لکهها معمولاً در اوایل عمر هر فرد بر روي پوست او ظاهر ميشوند و معمولاً تعداد آنها در ماههای تابستان زیاد میشود و در زمستان به خودي خود محو میشوند. علائم کک مک معمولاً بعد از سنين ۴۰ تا ۴۵ سالگي برطرف ميشود.
دلایل پیدایش کک و مک
عوامل مختلفی در به وجود آمدن کک مک نقش دارد که شامل ژنتیک، بیماریها (مانند اگزرودرما پیگمنتوسام که یک بیماری نادر است که موجب افزایش حساسیت پوست در برابر امواج ماوراء بنفش مانند نور آفتاب میشود) و مواجهه با نور خورشید میباشد. علت کک و مک صورت، وجود سلولهای خاصی در پوست است که رنگدانهای به نام ملانین تولید میکنند. ملانین همان مادهای است که باعث رنگی شدن پوست میشود.
وقتی که نور خورشید به پوست بدن میتابد، باعث میشود که پوست برای محافظت از لایههای زیرین خود اقدام به تولید مقدار بیشتری از رنگدانه ملانین کند. حال اگر این ملانین در یک نقطه بیشتر ساخته شود، منجر به تشکیل کک و مک خواهد شد. علاوه بر آن، نور خورشید باعث میشود که کک و مکهایی که از قبل در پوست وجود داشتهاند، رنگ تیرهتری پیدا کند.
باید به خاطر داشت که نور خورشید آنقدر قدرت دارد که میتواند بعضی از سلولهای پوست را به سلولهای سرطانی خطرناکی تبدیل کند. به همین دلیل است که پزشکان توصیه میکنند که پوست بدن همواره با استفاده از ضد آفتاب و محافظتکنندههای مناسب در برابر نور خورشید حفاظت شود. این کار باعث میشود که از ظهور کک و مک و لکههای پیری نیز تا حد زیادی جلوگیری شود.
زمان مراجعه به پزشک جهت درمان کک و مک
افرادی که از قبل دچار لکههای قهوهای یا تغییر رنگ مشهود در پوست خود بودهاند، باید در اسرع وقت برای مشاوره به پزشک مراجعه کنند.
پزشک بر روی این افراد یک معاینه دقیق انجام میدهد تا اطمینان حاصل کند که این لکهها حالت پیش سرطانی نداشته باشد. این لکهها ممکن است بر روی پوست حالت پیشرونده داشته باشد و مرز آنها به صورت نامنظم و رنگ آنها به شکل غیرمعمولی مانند سیاه، قرمز یا صورتی باشد؛ بنابراین حتماً لکههایی بر روی پوست خود را که بعد از مدتی خوب نمیشود و يا شکل نامنظم و اندازه بزرگ دارند، جدی بگیرید. اگر هر گونه لکهای با این مشخصات و مشکوک به کک و مک بر روی پوست خود مشاهده کردید، به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.
مزایای رفع کک و مک با لیزر
ابتدا به مزایای این روش میپردازیم. ممکن است از شنیدن اینکه بر خلاف بسیاری از عملهای زیبایی که با لیزر انجام میگیرد، عمل رفع کک و مک با لیزر یک عمل نسبتاً ارزان و کم هزینه است. علاوه بر آن، نرخ موفقیت این روش در درمان کک و مک به طور قابل توجهی بیشتر از سایر درمانها میباشد. در واقع در اغلب افرادی که از این روش استفاده میکنند، خالهای پوستی ناخواسته، به طور کامل برطرف میشود.
از مزایای دیگر این روش میتوان به بدون درد بودن آن اشاره کرد، به طوری که حتی افرادی که بیشترین عدم رضایت را از این عمل اظهار کردهاند، فقط از ناراحتی مختصری که بعد از عمل احساس کردهاند، شکایت داشتهاند. در واقع درد و ناراحتی ناشی از عمل رفع کک و مک با لیزر به قدری محدود است که بسیاری از پزشکان قبل از این عمل از هیچگونه عامل بیحسي برای بیمار استفاده نمیکنند. مراقبتهای بعد از عمل هم در این روش نسبتاً ساده و راحت است.
در نواحی مورد عمل ممکن است کمی حالت پوستهپوسته ایجاد شود که معمولاً بعد از مدت کوتاهی میافتد و علائم آن برطرف میشود.
چگونگی درمان کک و مک با لیزر
پزشک متخصص پوست ابتدا لکههای کک و مک روی پوست شما را به طور کامل بررسی میکند تا اگر کک و مکهای پیشسرطانی در آنها وجود دارد، بتواند آن را تشخیص دهد.
اگر پزشک کک و مکهای سرطانی بر روی پوست شما پیدا کند، ممکن است شما را برای نمونهبرداری (بیوپسی) معرفی کند؛ اما اگر کک و مکهای روی پوست شما حالت نرمال داشته و فقط ناشی از نور آفتاب باشد، پزشک به کار خود ادامه میدهد و در مرحله بعد از شما میخواهد که پوست خود را به طور کامل تمیز کنید.
بعد از تمیز کردن پوست، بسته به میزان تحمل شما در برابر درد، احتمالاً از یک کرم بیحسی یا بستههای یخ و یا بیحسی موضعی بر روی پوست شما استفاده میشود.
هنگامیکه پوست شما بیحس شد، لکههای کک و مک با استفاده از نور لیزر سوزانده میشود. این عمل حدود ۴۵ دقیقه زمان میبرد.
وقتی که همه کک و مکها سوزانده شدند، یک کرم آنتی بیوتیک و یک کرم ضد آفتاب با دامنه حفاظتی کامل بر روی پوست شما مالیده میشود تا وقتی که از کلینیک خارج میشوید، نور آفتاب به پوست شما آسیبی نرساند. ممکن است بعد از عمل لیزر، شما احساس کنید که خالهای کک و مک برجستهتر و نمایانتر شدهاند، اما جای نگرانی نیست زیرا با گذشت زمان، این لکهها خشک میشوند و میریزند.
بهبودی بعد از درمان کک و مک با لیزر
بهبودی کامل بعد از عمل رفع کک و مک با لیزر به حدود یک و نیم هفته زمان نیاز دارد.
دوره بهبودی بعد از این عمل شامل چند مرحله مشخص میباشد:
- ورم جزئی و موقتی که در روز اول ایجاد میشود.
- احساس سوزش که به صورت موقتی است و باعث میشود که پوست در سه روز اول، رنگ صورتی تیره پیدا کند.
- رنگ کک و مکها از روز اول به بعد، تیرهتر میشود.
- از یک هفته بعد از عمل به بعد، لکههای کک و مک از روی پوست محو میشوند.
بهترین روش لیزر درمانی برای درمان کک و مک
انواع مختلفی از روشهای لیزر درمانی وجود دارد که ارائه دهندگان آنها همگی مدعی اثربخش بودنشان هستند، اما در عمل فقط تعداد محدودی از این روشها کارایی لازم را دارند. بهترین نوع لیزر برای درمان کک و مک، لیزر غیر تهاجمی میباشد.
انواع رایج لیزر غیر تهاجمی که برای رفع کک و مک مورد استفاده قرار میگیرد، عبارت است از:
- لیزر کیو سوئیچ
- لیزر الکساندرایت
معایب درمان کک و مک با لیزر
روش لیزر برای درمان کک و مک، از معایب و محدودیتهایی هم برخوردار است. در برخی موارد این عمل، امکان پوسته پوسته شدن یا ایجاد خونمردگی وجود دارد، هر چند که این علائم خیلی به ندرت باعث ایجاد ناراحتی برای بیمار میشود.
بعضی از افراد بیان کردهاند که در اولین روز بعد از عمل رفع کک و مک با لیزر، پوست آنها خیلی حساس شده و احساس سوختن از آفتاب را داشتهاند. با این حال باید دانست که این حالت معمولاً به مدت کوتاهی باقی میماند و بعد از زمان کوتاهی به خودی خود برطرف میشود.
هزینه درمان کک و مک با لیزر
عوامل متعددی در تعیین هزینه عمل رفع کک و مک با لیزر دخالت دارند. اول، تعداد لکههایی که باید از روی پوست صورت یا قسمتهای دیگر بدن شما محو شود. اگر تعداد کک و مکها بر روی قسمت خاصی از پوست شما خیلی زیاد باشد، ممکن است لازم باشد که هزینه بیشتری در مقایسه با وقتیکه فقط چند ککومک مثلاً بر روی گونههای شما باشد، پرداخت کنید.
نوع لیزر مورد استفاده نیز نقش مهمی در تعیین هزینه درمان کک و مک دارد، زیرا برخی از روشها میتوانند در هر زمان فقط یک لکه کک و مک را درمان کنند، در حالی که بعضی دیگر از انواع لیزر میتوانند تمام آن قسمت از پوست که کک و مک در آن وجود دارد را به صورت یکجا درمان کنند.
بدون دیدگاه