چرا موها سفید می شوند؟
سفید شدن موها یکی از اتفاقات طبیعی در زندگی انسانها است که صرفنظر از خواستههای هر کدام از ما بالاخره برای همه ما اتفاق میافتد.
برای درک اینکه موهای انسانها معمولا از چه زمانی شروع به سفید شدن میکند، در درجه اول باید بدانیم که چرا موها اساسا سفید میشوند.
وقتی که فولیکولها روند شکلگیری موها را پیش میبرند، رنگ موها نیز توسط آنها تعیین و تنظیم میشود. با گذشت زمان و سالیان متوالی، فولیکولها دیگر نمیتوانند مانند قبل در تولید رنگدانهها با موفقیت عمل کنند و درنتیجه مشکل کاهش ملانین در موها بهوجود میآید. بنابراین اگر موها چرخه طبیعی رشد و بازسازی خودشان را بدون مشکل سپری میکنند، معمولا موها پس از ۳۵ سالگی کمکم به رنگ سفید درمیآیند.
واقعا راهی برای جلوگیری از سفید شدن زودرس موها وجود دارد؟
اما افزایش سن تنها دلیل برای سفید شدن موهای انسانها نیست. عوامل دیگری مانند استرس، تغذیه، بیماریها، ژنتیک و بعضی از عوامل زیستمحیطی میتوانند کاری کنند که موهای انسانها زودتر از موعد طبیعی سفید شوند.
میانگین سنی برای سفید شدن موها
بیش از یک مطالعه علمی نشان دادهاند که میانگین سنی برای شروع سفیدی موها، ۴۰ سالگی است، صرفنظر از اینکه جنسیت هر فرد چه باشد. با اینحال، سن سفید شدن موها میتواند در میان انسانهای مختلف و براساس ویژگیهای هر فرد واقعا متفاوت باشد.
آیا نژاد هم در سفید شدن موها نقش دارد؟
بله نژاد هم میتواند در میانگین سنی برای سفید شدن موها موثر باشد. گروهی از پزشکان و محققان هم پس از بررسی بیش از ۶۹ مطالعه مختلف درباره پیری موها در میان نژادها و قومیتهای مختلف اعلام کردند که میانگین سنی برای سفید شدن موها براساس نژاد انسانها به ترتیب زیر است:
- قفقازی: اواسط دهه ۳۰ سالگی
- آسیایی: اواخر دهه ۳۰ سالگی
- آفریقایی: اواسط دهه ۴۰ سالگی
کدام عوامل میتوانند باعث سفیدی موها شوند؟
اکنون که اطلاعات خوبی درباره میانگین سنی برای سفید شدن موها بهدست آوردید، بهتر است با عواملی آشنا شوید که میتوانند در سفید شدن موها زودتر از موعد طبیعی نقش داشته باشند:
۱. استرس:
موهای هیچ کدام از ما یکشبه بهخاطر استرس سفید نمیشود، اما استرس میتواند بهمرور زمان در سفیدی موها نقش داشته باشد.
۲. ژنتیک:
عوامل ژنتیکی و سابقه خانوادگی در سفید شدن موها میتواند نقش مهمی در نمایان شدن اولین موهای سفید شما بازی کند. به همین دلیل هم موهای بعضی افراد زودتر از میانگین سنی اعلامشده شروع به سفید شدن میکند.
۳. بیماریها یا مشکلات احتمالی:
درحالی که سفیدی موها در سنین پایین همیشه باعث نگرانی نیست اما سفیدی زودرس موها میتواند نشاندهنده بعضی از بیماریها یا مشکلات احتمالی باشد. ابتلا به ویتیلیگو یا کمخونی پرنیشیوز که با اختلال در جذب ویتامین B۱۲ همراه است، جزو همین مشکلات احتمالی هستند، درحالی که مشکلات غده هیپوفیز و مشکلات تیروئیدی را هم نباید نادیده گرفت.
۴. عوامل زیستمحیطی:
بعضی از عوامل زیستمحیطی مانند تماس با آلودگی هوا، سیگار کشیدن و تماس بیشازحد با پرتوهای فرابنفش خورشیدی هم میتوانند باعث استرس اکسیداتیو و سفیدی زودرس موها شوند.
۵. کمبودهای ویتامینی:
کمبود بعضی از ویتامینها میتواند باعث سفیدی زودرس موها شود. یکی از مطالعات در همین زمینه نشان میدهد که کمبود ویتامین B۱۲، اسید فولیک و بیوتین در بروز این مشکل نقش دارد.
با این مکملها از سفیدی مو پیشگیری کنید
برخی از ویتامینها و مواد معدنی به تولید رنگدانه (ملانین) در فولیکولهای مو کمک میکنند. لذا به منظور حفظ رنگ طبیعی موها باید به میزان کافی از این مواد مغذی مصرف کنید.
برخی از ویتامین ها و مواد معدنی به تولید رنگدانه (ملانین) در فولیکول های مو کمک میکنند. لذا به منظور حفظ رنگ طبیعی موها باید به میزان کافی از این مواد مغذی مصرف کنید.
کلسیم:
کلسیم علاوه بر استخوانها به حفظ سلامت اعصاب، قلب و عضلات کمک میکند. محصولات لبنی مانند شیر و ماست منابع خوب این ماده معدنی هستند.
مس:
کمبود مس میتواند در تولید انرژی در بدن اختلال ایجاد کند و سلول های خونی و بافت های همبند را تحت تاثیر قرار دهد.
این ماده معدنی همچنین به بدن کمک میکند تا آهن را متابولیزه و سلول های خونی جدید ایجاد کند.
مس در تولید ملانین نیز نقش دارد و میتواند از سفید شدن مو جلوگیری کند. مس در بادام زمینی، بادام، عدس، جگر گاو و قارچ سفید یافت میشود. مصرف مناسب مس میتواند به درمان سفیدی مو کمک کند.
آهن:
کمبود آهن نیز میتواند در سفیدی زودرس مو نقش داشته باشد. آهن یک ماده معدنی ضروری است که به ایجاد هموگلوبین در سلول های خونی کمک میکند. هموگلوبین مسئول حمل اکسیژن در سراسر بدن است. گوشت، عدس و سبزیجات دارای برگ های تیره منابع خوب آهن هستند. مصرف مناسب آهن میتواند به درمان سفیدی مو کمک کند.
پروتئین (کراتین):
ممکن است درباره استفاده از کراتین برای صاف کردن مو شنیده باشید، اما کراتین داخلی نیز میتواند بر سلامت موها تاثیر بگذارد.
کراتین نوعی پروتئین است که در سلول های سطحی وجود دارد. وقتی پروتئین کراتین در فولیکول های مو تجزیه میشود، میتواند منجر به ریزش مو و تغییرات رنگدانه ها شود.
دریافت پروتئین کافی به بدن اجازه میدهد اسیدهای آمینه را استخراج کرده و آنها را به کراتین تبدیل کند.
پارا آمینو بنزوئیک اسید و ویتامین B۵:
از مکمل های حاوی پارا آمینو بنزوئیک اسید (PABA) و ویتامین B۵ (اسید پانتوتنیک) اغلب برای به تعویق انداختن سفید شدن موها استفاده میشود.
پارا آمینو بنزوئیک اسید از ترکیبات مشابه به ویتامین های گروه B و ویتامین B۵ یک ماده مغذی ضروری است که به بدن کمک میکند تا انرژی و گلبول قرمز تولید کند.
اگرچه مطالعات روی موش ها نشان داده است که ویتامین B۵ میتواند در برگرداندن رنگدانه خزها موثر باشد، هیچ مطالعه بالینی در مورد انسان وجود ندارد. با این حال مصرف توامان اسید پانتوتنیک و اسید فولیک ممکن است بتواند سفیدی موها را معکوس کند. منابع غذایی غنی از ویتامین B۵ شامل ماهی، جگر گاو و ماست هستند.
ویتامین B۶:
ویتامین B۶ برای متابولیسم و تقویت سیستم ایمنی مهم است. کمبود ویتامین B۶ باعث بروز علائمیمانند خشکی مو، ترک لب و خستگی میشود.
میتوانید ویتامین B۶ را از مواد غذایی مختلف از جمله ماهی، مرغ و سیب زمینی و برخی میوه ها دریافت کنید.
ویتامین B۷:
ویتامین B۷ (بیوتین) در افزایش ضخامت و استحکام موها نقش دارد. همچنین تحقیقات نشان میدهند که کمبود بیوتین ممکن است در سفید شدن زودرس مو نقش داشته باشد. مصرف بیوتین میتواند به درمان سفیدی مو کمک کند.
ویتامین B۹:
ویتامین B۹ (فولات یا اسید فولیک) به بدن در متابولیسم اسیدهای آمینه کمک میکند. همچنین برای عملکردهای متابولیکی و DNA مهم است.
کمبود ویتامین B۹ ممکن است موجب تغییرات رنگدانه مو، پوست و ناخن شود. مواد غذایی غنی از فولات شامل لوبیا، مارچوبه، سبزیجات با برگ سبز و مرکبات هستند.
ویتامین B۱۲:
کمبود ویتامین B۱۲ یکی از شایعترین علل سفیدی زودرس مو است. کمبود ویتامین B۱۲ اغلب همزمان با کمبود اسید فولیک و بیوتین در افرادی با سفیدی مو دیده میشود.
ویتامین B۱۲ یکی دیگر از مواد مغذی است که برای متابولیسم، تولید DNA و سطوح کافی انرژی ضروری است. با مصرف مواد غذایی مانند گوشت، محصولات لبنی و غلات غنی شده، میتوانید مقادیر کافی ویتامین B۱۲ دریافت نمایید.
ویتامین D:
محققان دریافته اند که افرادی که از سفیدی زودرس مو رنج میبرند، مستعد ابتلا به کمبود ویتامین D هستند. این یافته نشان میدهد که این ماده مغذی در تولید ملانین در فولیکول های مو نیز اثر دارد. شما میتوانید ویتامین D را از طریق تغذیه و یا قرار گرفتن در معرض نور خورشید تامین نمایید.
روی:
روی (زینک) یک ماده معدنی است که مسئول محافظت از سلول ها و DNA در برابر مهاجمان است. همچنین به بدن در ساخت پروتئین کمک میکند. کمبود روی ممکن است بر سلامت موها اثر بگذارد. این ماده معدنی در لوبیا، غلات کامل و گوشت قرمز موجود است. مصرف روی میتواند به درمان سفیدی مو کمک کند.
روغن ماهی:
یک مطالعه نشان داد که شرکتکنندگان با موی سفید، سطح کلسترول بیشتری داشتند. مصرف مکمل های روغن ماهی به طور بالقوه میتواند یکی از راه های رفع این مشکل باشد.
مصرف مکمل غذایی:
اگر به اندازه کافی از مواد مغذی فوق در رژیم غذایی خود دریافت نمیکنید، مصرف یک یا چند مکمل میتواند کمک کننده باشد. با مصرف این مواد مغذی میتوان اطمینان حاصل کرد که فولیکول های مو همان طور که باید رنگدانه تولید میکنند.
تغییر شیوه زندگی:
سیگار برای سلامتی مضر است و ممکن است به سفید شدن زودرس مو به ویژه قبل از ۳۰ سالگی منجر شود. ممکن است بین استرس و سفید شدن زودرس موها ارتباط وجود داشته باشد. بنابراین مدیریت بهتر استرس میتواند برای درمان سفیدی مو موثر باشد.
مطالب بی نظیر بود
عالی بود.