تاثیر استرس بر روی پوست


تقریباً همه‌ی ما درجه ای از استرس را در زندگی روزانه ی خود تجربه می‌کنیم. در برخی موارد استرس مثبت است و کمک می‌کند کارها و تکالیف خود را انجام دهیم، اما استرس مزمن بر سلامت جسمی و روحی ما اثر می‌گذارد و سبب بروز عوارض جانبی می‌شود. راش پوستی (rash) یکی از نشانه‌های جسمانی و تاثیر استرس بر پوست است که ممکن است هر فردی به آن دچار شود.

در این مقاله، ما به راش های پوستی ناشی از استرس می‌پردازیم‌ و نحوه‌‌ی تشخیص، درمان و پیشگیری از آنها را بیان کرده ایم.

علی رغم اینکه استرس مشکلی روحی و روانی است، اما همان‌طور که گفتیم منجر به بروز علائم جسمی می شود. پوست یکی از قسمت هایی است که استرس بر آن تأثیر می گذارد. در ادامه، اثرات مختلف استرس بر پوست را بررسی می‌کنیم.

 

راش پوستی ناشی از استرس

استرس زیاد می‌تواند باعث بروز کهیر شود. کهیر نوعی حساسیت پوستی است که شامل راش های پوستی یا دانه های برآمده و قرمز رنگ می‌شود. اندازه‌ی این راش ها متغیر است و امکان ایجاد آنها در هر قسمتی از بدن وجود دارد. کهیر ممکن است با خارش همراه باشد. در بعضی موارد هم ممکن است هنگام لمس کردن قسمتی از پوست که دچار کهیر شده، احساس مورمور شدن یا سوزش کنید.

دلایل ایجاد کهیر

کهیر به دلیل عوامل مختلفی بروز می‌کند، از جمله:

  • سرما یا گرمای شدید
  • عفونت
  • مصرف داروهایی نظیر آنتی بیوتیک

به گفته‌ی سایت medicalnewstoday استرس عاطفی هم یکی از عوامل بروز کهیر است. در واقع، بدن ما با تغییرات هورمونی یا شیمیایی به استرس واکنش می‌دهد. این تغییرات سبب اتساع رگ های خونی، نشت آنها و درنتیجه قرمز و متورم شدن پوست می‌شود.

عوامل تشدید کننده کهیر

راش یا دانه های پوستی ایجاد شده، با عوامل زیر تشدید می‌شود:

  • مصرف الکل یا کافئین
  • قرار گرفتن در معرض هوای گرم
  • استرس

از نتایج دیگر تاثیر استرس بر پوست ، به تاخیر افتادن درمان مشکلات پوستی مانند پسوریازیس و اگزما و همچنین بدتر شدن آنها است.

 

برای راش پوستی باید به پزشک مراجعه کرد؟

معمولاً راش های پوستی بعد از چند روز برطرف می شوند. در این مواقع، مراجعه به پزشک ضروری نیست؛ مگر اینکه راش ها بعد از گذشت چند روز برطرف نشوند.

اگر راش های پوستی ناشی از استرس، در کمتر از ۶ هفته برطرف شوند، از نوع حاد هستند، اما اگر مدت بیشتری روی پوستتان باقی بمانند، مزمن هستند.

در صورتی که کهیر سبب ناراحتی و رنجش شماشده، صرف نظر از اینکه چند روز بعد برطرف می‌شود، می‌توانید با کمک گزینه های درمانی موجود از اثرات آن کم کنید.

همانند کهیر، اغلب راش های ناشی از استرس نیز به نسبت خفیف هستند، اما توصیه می‌کنیم، حتما اقدامات لازم را برای کاهش عوارض و اثرات آنها انجام دهید‌. چراکه، راش پوستی سبب احساس ناراحتی شما می شود. این امر استرس شما را تشدید می کند و در نتیجه، راش ها بدتر می شوند.

چه زمانی کهیر نتیجه استرس نیست؟

گاهی مواقع، کهیر تمام بدن را پوشش می‌‌دهد و یا با نشانه هایی مانند: پوسته پوسته شدن پوست و بروز تاول، تب و درد همراه می‌شود. این شرایط احتمالاً بیانگر حساسیت یا عارضه‌ای جدی است، در این صورت باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.

درمان راش ناشی از استرس

راش ناشی از استرس را می توانید در منزل و با استفاده از آنتی هیستامین‌های بدون نسخه درمان کنید.

آنتی هیستامین به درمان خارش کمک می‌کند. همچنین، می‌توانید برای درمان خارش، به جای ‌مصرف آنتی هیستامین پوست خود را خنک کنید. به این منظور شیوه‌هایی نظیر استحمام با آب سرد یا قرار دادن کمپرس سرد روی پوست را امتحان کنید.

در موارد شدید تر، ممکن است پزشک مصرف کوتاه مدت داروهای زیر را به شما توصیه کند:

  • آنتی هیستامین‌های قوی تر
  • استروئید‌ها
  • قرص‌های آنتی بیوتیک

باید بدانید، راش ممکن است بر اثر بروز اختلالات دیگری نظیر آنژیودم یا آنافیلاکسی رخ دهد. شناسایی علت ایجاد راش برای انتخاب نحوه‌ی درمان اهمیت دارد.

علل دیگر ایجاد راش (به جز استرس)
راش ممکن است به علت عوامل متعدد دیگری به غیر از استرس رخ دهد:

  • راش گرمایی یا عرق سوز شدن در گرما
  • اگزما
  • درماتیت تماسی
  • رزاسه

 

چگونه از استرس پیشگیری کنیم؟

تا به اینجا از تاثیر استرس بر پوست صحبت کردیم. حال باید بدانید بهترین راه پیشگیری از بروز راش ناشی از استرس، کاهش میزان استرس است. که متأسفانه این امر همیشه امکان پذیر نیست. برخی عوامل استرس زا مانند شرایط کاری سخت یا روابط عاطفی، اجتناب ناپذیرند، اما انجام دادن برخی کارها، توانایی شما برای مقابله با استرس را افزایش می‌دهد.

یک نوع رویکرد برای کاهش اثرات استرس، اعمال تغییراتی در سبک زندگی است. مانند:

  • انجام ورزش منظم
  • داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل
  • افزون بر این، می توانید استرس خود را با شیوه های مفیدی نظیر فنون تن آرامی (ریلکسیشن) و مشاوره کاهش دهید.

رفع یا کاهش استرس کار دشواری است. موثرترین راه کاهش استرس، با توجه به نوع عامل استرس زا و ویژگی های فردی متفاوت است. به خاطر داشته باشید، همیشه نمی‌توانید از اثرات استرس بر پوست و جسم‌تان جلوگیری کنید. برای همین، در چنین شرایطی راش پوستی ناشی از استرس اجتناب ناپذیر است.

پس از بروز راش ناشی از استرس، خیلی مهم است که محرک ها را به حداقل برسانید و از تشدید راش ها جلوگیری کنید.

 

تاثیر استرس بر روی پوست و پیشگیری و درمان آن

همان‌طور که خواندید، تاثیر استرس بر پوست و بدن ما قابل انکار نیست و باید برای جلوگیری از این اثرات تا حد امکان از استرس خود بکاهیم.

اگر شما بر اثر استرس مزمن مشکلاتی نظیر راش، کهیر و … را تجربه کرده اید، در قسمت بیان نظر آن را با خوانندگان دیگر در میان بگذارید. بنویسید که چگونه استرس خود را کاهش دادید. گاهی نکته ای که از نظر شما بی اهمیت است برای خوانندگان دیگر بسیار ارزشمند است، پس اندکی وقت بگذارید و تجربه های ارزشمند خود را با دیگران سهیم شوید.

دکتر مصطفی صابرمشاهده نوشته ها

Avatar for دکتر مصطفی صابر

دکتر مصطفی صابر در سال 1380 از دانشگاه علوم پزشکی تبریز فارغ التحصیل شده است و 22 سال سابقه طبابت دارد و هم اکنون به عنوان پزشک پوست و مو در شهر تبریز مشغول خدمت رسانی به همشهریان عزیز می باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *