بهترین روش برداشتن خال


انواع خال

خیلی افراد از وجود خال در چهره‌شان ناراضی هستند و برای از بین بردن آن حاضرند هر کاری انجام دهند. خال‌ها انواع مختلفی دارند و برای حذف آن‌ها از صورت با توجه به ماهیت هر کدام روشی خاص انتخاب می‌شود.

تصمیم‌گیری برای این که چه روشی برای برداشتن خال شما مناسب است با پزشکی است که به او مراجعه کرده‌اید.

در ادامه با روش‌های مختلف برداشتن و خال و همچنین بهترین روش برای این انجام این کار آشنا می‌شوید.

خال صورت انواع و اقسام متفاوتی دارد، خال‌های رنگی و یا مشکی رنگ ممکن است از کودکی یا بلوغ شروع شوند ولی بیشترین تعداد خال‌های رنگی بین ۲۰ الی ۳۰ سالگی به دلایل ژنتیکی ظاهر می‌شود و این در صورتی است که در هنگام تولد سلول اولیه آن در بدن وجود داشته باشد، که بعضی در همان کودکی ظاهر می‌شود و اکثریت آن بعد از بلوغ رشد می‌کند.

اکثر خال‌هایی که در نواحی سر و صورت و بدن ایجاد می‌شوند از جنس سلول‌های رنگدانه‌ساز یا ملانوسیت هستند.

این‌ها اغلب تیره و به اندازه یک نقطه و یا حداکثر چند سانتی‌متر هستند. اغلب این خال‌ها بدون خطر و عارضه بوده و فقط از جنبه زیبایی اهمیت دارند.

خال‌ها یكی از شایع‌‌ترین ضایعاتی هستند كه ممكن است روی پوست یا حتی مخاط دیده شوند. این ضایعات را می‌توان به دو دسته كلی «خال‌های اكتسابی» و «خال‌های مادرزادی» تقسیم‌بندی كرد.

اغلب خال‌ها از نوع اكتسابی هستند و خال‌های مادرزادی درصد كمتری را شامل می‌شوند. خال‌ها را می‌توان براساس رنگ، اندازه و منشاشان نیز تقسیم‌بندی كرد. برای مثال بعضی خال‌ها از لایه‌های بالاتر پوست منشا می‌گیرند و سطحی‌تر هستند اما بعضی دیگر از لایه‌های عمقی‌تر پوست منشا می‌گیرند و برجسته‌تر هستند كه در عوام خال گوشتی نامیده می‌شوند.

بعضی ضایعات نیز شبیه خال‌های گوشتی هستند درحالی كه واقعا خال نیستند و تنها پزشک می‌تواند این موضوع را تشخیص دهد.

خال‌های اكتسابی معمولا زمینه ژنتیک دارند و افراد سفید پوست بیشتر دچار آن می‌شوند. این خال‌ها اغلب از دوران كودكی و بلوغ تا حدود ۳۵ سالگی تظاهر پیدا می‌كنند.

روش‌های برداشتن خال صورت

روش‌های برداشتن خال به دو دسته جراحی و غیرجراحی تقسیم می‌شوند:

در روش جراحی، ضایعه به‌ طور كامل با تیغ جراحی برداشته شده و جای آن بخیه می‌شود.

احتمال عود خال با این روش بسیار كم است یا اصلا وجود ندارد. روش‌های غیرجراحی نیز اغلب شامل لیزر و سوزاندن می‌شوند.

در این روش بخیه‌ای روی پوست زده نمی‌شود اما چون ممكن است خال به‌ طور عمقی برداشته نشود، احتمال عود آن بیشتر است.

انتخاب بین روش جراحی یا غیرجراحی به‌عهده پزشک است و تنها در مورد بعضی خال‌ها ممكن است كه بتوان از هر دو روش استفاده كرد.

در مورد خال‌های مادرزادی یا سایر خال‌هایی كه وسعت خیلی زیادی دارند ممكن است عمل جراحی امكان‌پذیر نباشد و از لیزر استفاده شود.

خال‌هایی كه خطر بدخیمی دارند نیز باید فقط با جراحی برداشته شوند تا بتوان ضایعه را به آزمایشگاه فرستاد.

درواقع لیزر خال را تخریب می‌كند و دیگر ضایعه‌ای وجود ندارد كه برای آزمایش بفرستیم.

این روش‌ها مناسب برداشتن خال نیستند:

برداشت خال با دیگر روش‌های غیرجراحی مانند سرد كردن یا كرایو، درم ابریژن و پیلینگ یا لایه‌برداری نیز امكان‌پذیر است اما این روش‌ها بیشتر در مواردی كاربرد دارند كه روش‌های معمول برداشت خال قابل انجام نباشند یا برای ضایعاتی مناسب هستند كه درواقع خال نیستند و فقط به خال شباهت دارند از جمله لكه‌های حاصل از آفتاب و كک و مک كه سطحی‌تر هستند. در حالی‌ كه خال از لایه‌های عمقی‌تر پوست منشا می‌گیرد و اگر به‌ صورت سطحی آن را برطرف كنیم دوباره عود خواهد كرد.

 

مزایا و معایب جراحی و لیزر چیست؟

روش جراحی و غیرجراحی برداشت خال هر كدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. برای مثال در جراحی پوست برش می‌خورد و بخیه زده می‌شود اما در لیزر برش و بخیه‌ای وجود ندارد.

جراحی طی یک جلسه انجام می‌شود اما لیزر ممكن است به چند جلسه تكرار احتیاج داشته باشد. احتمال عود خال با روش جراحی نیز كمتر از لیزر است. توجه داشته باشید كه همه خال‌ها را نمی‌توان با لیزر برطرف كرد، بنابراین توصیه می‌شود انتخاب روش مناسب برای برداشت خال را به متخصص پوست بسپارید.

 

بهترین روش برای برداشتن خال 

می‌توان گفت جراحی بهترین روش برای برداشتن خال می‌باشد. درواقع فیریز کردن، سوزاندن و لیزر کردن خال به دلیل سلول بودن خال نیز می‌تواند دلیل بر سرطانی شدن خال باشد و تنها عمل جراحی باید صورت گیرد تا خال به طور کار برداشته شود، چرا که خال سلول است و به هیچ وجه نباید به غیر از جراحی با هیچ روش دیگری درمان شود که، این کار نیز توسط متخصصین پوست و یا جراح پلاستیک انجام می‌شود ولی کک و مک و یا هر نوع لک صورت به دلیل اینکه رنگ است می‌توان لیزر کرد.

دکتر مصطفی صابرمشاهده نوشته ها

Avatar for دکتر مصطفی صابر

دکتر مصطفی صابر در سال 1380 از دانشگاه علوم پزشکی تبریز فارغ التحصیل شده است و 22 سال سابقه طبابت دارد و هم اکنون به عنوان پزشک پوست و مو در شهر تبریز مشغول خدمت رسانی به همشهریان عزیز می باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *