با توجه به اينکه چاقی امروزه به معضل اساسی در جوامع مختلف تبديل شده است. طبيعتا درمان آن هر روزه شکل جديدتری را تجربه می کند و سعی می شود از پيشرفتهای تکنولوژيک براي درمان آن استفاده شود. در چند سال اخير تکنيکهای استفاده از ارتعاشات اولتراسوند و حرارت نور ليزر توانسته راه خود را در خرد کردن و از بين بردن سلولهای چربی در ميان ساير درمانهای چاقی باز کند که اختصارا به اين تکنيک، ليپوليز يا خردکردن سلولهای چربي می گويند. اين روش يکی ديگر از روشهای درمان چاقي است .
نکته ای که افراد بايد از آن آگاه باشند، اين است که همه افراد مراجعه کننده نمي توانند کانديدای مناسبی برای انجام عمل ليپوليز باشند و اگر انتخاب اوليه صحيح نباشد، نتيجه نهايی به دست آمده نه مورد مطلوب بيمار خواهد بود و نه پزشک
حجم چربی: حجم چربی در همه افراد متغير است، اما افرادی که ضخامت چربی زير پوستشان بين يك تا 6 سانتی متر است، مي توانند جزو کانديداهای اين عمل قرار بگيرند و افرادی که ضخامت چربيشان بيشتر يا کمتر از ميزان نام برده است، براي انجام عمل ليپوليز مناسب نيستند.
وضعيت پوست بيمار: افرادی که افتادگي خفيف تا متوسط پوست دارند، ميتوانند جزو کانديداهای عمل ليپوليز باشند، اما افرادي که افتادگی وسيع و شديد پوست دارند، ليپوليز به تنهايی نمي تواند باعث جمع شدگی يا کشيدگی پوست اين بيماران شود، به همين دليل اگر عمل ليپوليز به تنهايی در اين افراد انجام شود، نتيجه عمل، پوستی شل و افتاده تر از قبل خواهد بود که ممکن است براي بيمار اين نتيجه ناخوشايند باشد، اما امروزه ميتوان با عمل ليپوابدومينوپلاستی (به معناي حذف پوست اضافه پس از عمل ليپوليز) اين افراد هم جزو کانديداهای عمل ليپوليز قرار بگيرند.
وضعيت قوام جداره شکم: افرادي که جداره شکمشان شل است (مانند کساني که بارداريهاي متعددی داشته اند) انجام عمل ليپوليز باز هم به تنهايی پاسخگو نيست و بهتر است از روش ابدومينوپلاستی يا (باعث تقويت جداره شکم می شود) استفاده كنند.
داشتن خواسته معقول: بيمارانی که توقع منطقی از کاهش وزن خود دارند جزو کانديداهای مناسب هستند، اما افرادی که انتظار بيشتر از نتيجه معقول دارند، بهتر است اين عمل را انجام ندهند.
يکی از مهمترين بخشها در عمل ليپوليز استفاده مناسب از حجم مايع تاموسنت (اين مايع قبل از ليپوليز داخل چربی تزريق مي شود) است و اينکه چه حجمی از مايع در هر ناحيه از بدن فرد وارد شود نياز به تجربه و تخصص پزشک دارد تا نتيجه مطلوبی را به همراه داشته باشد. بعد از تزريق مايع تاموسنت ، دومين نکته که در نتيجه مطلوب دخيل است نوع دستگاه ليزر (کم توان و پرتوان) با طول موج مناسب است. بعد از آب کردن چربيها و انجام ليپوليز بايد ليزر به مقدار کافی به پوست فرد تابيده شود. اين عمل سلولهای پوست بيمار را تحريک کرده و سنتز و کلاژن بيشتری را ايجاد مي کند تا پوست بيمار به مرور زمان به حالت اوليه بازگردد و از شلی پوست افراد جلوگيری می کند.
پس از بيحسی موضعی سوراخ بسيار کوچکی در پوست ايجاد می شود و از طريق آن کانولا يا آسپيراتور به قطر يك-2 ميليمتر زير پوست وارد شده، سپس کانولا به آرامی به عقب و جلو حرکت داده می شود تا تابش ليزر زير سلولهای چربی برخورد کند و سبب پاره شدن ديواره سلولهای چربی و سپس آزاد شدن چربی مايع درون سلول شود که بعد از آن، اين چربی مايع به راحتي توسط ساکشن با فشار کم خارج شده يا توسط بدن متابوليز شده از بين برود.
اگر حجم چربی به ميزان مناسب تخليه نشود باعث فرورفتگی، شکل ناهموار، شل شدن و مختل کردن پوست آن ناحيه شده و فرد را به مخاطره می اندازد و خارج کردن 15 تا 20 کيلو چربی از بدن شخص خطرآفرين است.
درد پس از عمل کم بوده و با مسکن مناسب کنترل می شود. مختصری تورم و کبودی در محل عادی است و پس از مدتي برطرف می شود. 3 الي 4 روز بعد از عمل فرد قادر به انجام فعالیت های معمول روزمره است.
منطقه ای از بدن که چربی به صورت موضعی رسوب کرده باشد، جهت ليپوليز مناسب است. از جمله: غبغب، سينه در آقايان، شکم، پهلو، خارج و داخل ران، از نقاط شايع . مناسب جهت عمل ليپوليز است.
قبل از انجام عمل ليپوليز بايد يک جلسه مشاوره برای بيمار گذاشته شود تا در مورد نحوه عمل، فوايد و عوارض آن (عوارض عمل ليپوليز بسيار ناچيز است اما بهتر است به فرد اطلاع داده شود) توضيحات لازم ذکر شود. همچنين بعد از عمل فرد بايد تحت نظر پزشک باشد و در جلسات تعيين شده مورد معاينه قرار گيرد. زيرا مراقبتهای بعد از عمل ليپوليز قسمتی از عمل است که باعث بهتر شدن نتيجه نهايی می شود. همچنين نکاتی که بعد از عمل بايد فرد به آن توجه کند، پوشيدن گنهای مناسب است که از تجمع مايعات و شلی پوست جلوگيری می کند.
بدون دیدگاه