درمان چربی مو و پوست سر با روش های خانگی


درمان چربی مو و پوست سر

چرب شدن پوست سر همیشه اتفاق ناخوشایندی نیست! وجود این چربی به میزان کافی باعث می‌شود که پوست سر سالم بماند و موهایتان زیبایی خود را حفظ کنند. اما چیزی که باعث ناراحتی افراد می‌شود؛ چربی بیش از حد پوست سر است که می‌تواند باعث ایجاد احساس ناخوشایند خارش در سر شود.

به علاوه در بسیاری از موارد این چربی اضافه می‌تواند باعث پوسته‌پوسته شدن کف سر و حتی از بین رفتن حالت موها شود. در این موارد است که باید به دنبال درمان چربی پوست سر باشید. اما برای درمان این مشکل چه کارهایی می‌توان انجام داد؟ تا انتها با ما همراه باشید تا شما را با روش‌های حل این مشکل آشنا کنیم.

 

علت ایجاد چرب شدن پوست سر

پیش از اینکه به سراغ راهکارهای درمان چربی پوست سر برویم؛ باید بدانیم که علت اصلی ایجاد این مشکل چیست؟ عوامل زیادی وجود دارند که می‌توانند باعث چرب شدن پوست سر شوند که منشا آن‌ها می‌تواند محیطی، ژنتیکی یا درونی باشد.

پوست سر ما برای حفظ سلامت خود و از دست ندادن رطوبت، به طور دائمی چربی تولید می‌کند. شدت این کار که توسط غدد سبوم انجام می‌شود؛

به دلایل مختلفی ممکن است تغییر کند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

ژنتیک

برخی از افراد به صورت ژنتیکی پوست سر چربی دارند؛ به عبارت بهتر ژن‌های آن‌ها هستند که می‌توانند بر روی عملکرد غدد سبوم و میزان تولید چربی تاثیر بگذارند.

بیماری‌های پوستی

انواع مختلفی از بیماری‌های پوستی هستند که می‌توانند با تغییر در عملکرد سیستم ایمنی و غدد سبوم باعث تشدید تولید چربی در این ناحیه شوند. برای مثال بیماری درماتیت سبورئیک (Seborrhoeic Dermatitis) می‌تواند با تحریک پوست سر و غدد چربی، باعث تولید مقادیر زیادی چربی شود که علائم مختلفی مانند شوره و پوسته‌پوسته شدن را در پی خواهد داشت.

آکنه سر

در بسیاری از موارد ممکن است سلول‌های پوستی و مواد چربی در داخل منافذ گیر بیفتند؛ همین موضوع باعث می‌شود که زمینه برای رشد باکتری‌ها در این منافذ فراهم شود. این موضوع باعث تجمع زیاد چربی‌ها و ایجاد آکنه کف سر خواهد شد.

عوامل محیطی

در بسیاری از موارد آلودگی‌ها و دیگر عوامل محیطی باعث تغییر چربی پوست سر می‌شوند. این موضوعات به دلیل تاثیرگذاری بر روی هورمون‌ها می‌توانند میزان تولید چربی در پوست سر را افزایش دهند. در این موارد پوست سر شما ممکن است در واکنش ‌به یک عامل محیطی طبیعی یا مواد شیمیایی موجود در شوینده‌ها، میزان تولید چربی خود را افزایش دهد.

استرس

استرس یکی از عوامل بسیار مضر است که می‌تواند به طور مستقیم هورمون آندروژن را تحت تاثیر قرار دهد. این هورمون وظیفه دارد تولید سبوم را کنترل کند که در صورت داشتن استرس، عملکرد آن دچار اختلال خواهد شد.

شستشوی بیش از حد موها

شستشوی بیش از حد موها باعث می‌شود که پوست سر تحریک شده و چربی آن از بین برود. به همین دلیل به طور طبیعی پوست ناچار به تولید سبوم بیشتری خواهد شد که منجر به چرب شدن پوست سر خواهد شد. به علاوه باید دقت کنید که در صورت استفاده از انواع شامپوها و نرم‌کننده‌ها، موهای خود را به طور کامل آبکشی کنید تا هیچ مقداری از این مواد در لابلای موها باقی نمانند. زیرا می‌توانند تعادل چربی پوست سر را بر هم بزنند.

افزایش سن

یکی از عوامل اصلی که باعث افزایش مقدار ترشح چربی توسط غده‌های مختلف می‌شود؛ افزایش سن به ویژه در مردان است. زیرا در مردانی که سن آن‌ها بیشتر از 50 سال است؛ هورمونی به نام DHT ترشح می‌شود. این هورمون می‌تواند فولیکول‌های مو را کوچک کرده و باعث ایجاد پوست چرب در ناحیه کف سر شود.

نکته مهم این است که ترشح چربی‌ها در پوست سر پس از سن بلوغ هم افزایش پیدا می‌کند؛ زیرا فرا رسیدن این سن باعث افزایش اندازه غدد چربی پوست سر شده و مقدار ترشح چربی را زیاد می‌کند.

استفاده از برس و شانه کثیف

یکی از مواردی که باعث می‌شود آلودگی‌ها، گرد و غبار و ذرات باقیمانده از محصولات مراقبتی و آرایشی به طور مستقیم به موها منتقل شوند؛ استفاده از برس و شانه‌ای است که به خوبی تمیز نشده باشد. این کار باعث می‌شود که موهای شما خیلی سریع کثیف شوند و میزان ترشح چربی در پوست افزایش پیدا کند.

چرب شدن پوست سر چه عواقبی به دنبال دارد؟

همانطور که گفتیم چربی پوست سر به میزان طبیعی برای حفظ سلامت آن و جلوگیری از خشک شدن موها لازم است. اما اگر پس از شستشوی موها و پوست سر متوجه شدید که هنوز چربی آن برطرف نشده است؛ باید برای درمان آن و تنظیم مقدار ترشح چربی توسط غدد مختلف اقدام کنید.

چرب شدن پوست سر می‌تواند باعث بروز مشکلات مختلفی شود که اصلی‌ترین آن‌ها از قرار زیر هستند:

ریزش مو

یکی از عواقب رایج چرب شدن پوست سر، چرب شدن موها و در نتیجه افزایش میزان ریزش مو است.

در این موارد زیاد شدن مقدار روغن و چربی بر روی پوست باعث می‌شود که آلودگی‌ها در میان موها گیر بیفتند و در نتیجه منافذ باز پوست بسته شوند. به این ترتیب مواد کافی برای رشد موها فراهم نخواهد شد و ریزش مو اتفاق خواهد افتاد.

شوره

بسیاری از افراد فکر می کنند که شوره سر به دلیل خشک شدن پوست اتفاق می افتد. اما این تصور تا حد زیادی غلط است! شوره سر در واقع زمانی ایجاد می شود که آلودگی ها و مواد مختلف شیمیایی توسط پوست سر جذب شوند و منافذ آن را مسدود کنند.

یکی از عواملی که باعث گیر افتادن آلودگی ها می شود؛ افزایش میزان روغن در ناحیه پوست سر است.

چسبندگی و از بین رفتن حالت موها

همانطور که گفتیم پوست سر چرب میتواند چرب شدن موها را هم در پی داشته باشد؛ موهای چرب تا حد زیادی به هم می‌چسبند و دسته‌هایی خشک و بی‌حالت را ایجاد می‌کنند. به همین دلیل است که افزایش میزان چربی در پوست سر می‌تواند باعث از بین رفتن حالت موها شود.

راه‌های خانگی برای درمان چربی پوست سر

اگر یک روز از خواب بیدار شدید و احساس کردید که میزان درخشندگی موهای شما از همیشه بیشتر است و به نظر می‌رسد لکه‌هایی شبیه به روغن در بین آن‌ها وجود دارد؛ پس به احتمال زیاد میزان ترشح چربی در پوست سر شما از حالت تعادل خارج شده است.

در اینجا است که باید به فکر راه درمان باشید. نخستین کاری که بیشتر افراد در مواجهه با این مشکل انجام می‌دهند؛ استفاده از راهکارهای خانگی برای کنترل میزان چربی‌ها بر روی پوست سر است. در ادامه تعدادی از بهترین راهکارها را برای از بین بردن چربی در ناحیه پوست سر معرفی کرده‌ایم:

تغییر رژیم غذایی

یکی از موارد اصلی که می‌تواند باعث ترشح مقدار زیادی چربی در پوست سر شود؛ داشتن رژیم غذایی است که در آن مقدار زیادی کربوهیدرات وجود دارد. بنابراین در صورت مواجهه با این مشکل باید در رژیم غذایی خود، سهم ویتامین‌ها و پروتئین‌ها را افزایش دهید. به علاوه سعی کنید که مقدار کافی مانند مواد معدنی مانند زینک و سولفور را دریافت کنید؛ زیرا این مواد باعث بهبود گردش خود می‌شوند و می‌توانند چربی پوست سر را کنترل کنند.

استفاده از روغن جوجوبا

هرچند ممکن است استفاده از روغن برای رفع کردن چربی پوست سر کمی عجیب به نظر برسد؛ اما روغن جوجوبا یک ماده منحصر به فرد است. استفاده از این روغن می‌تواند چربی نامناسبی را که توسط غدد سباسه تولید شده‌اند؛ به خوبی جایگزین کند. به این ترتیب خواهد توانست چربی تولیدشده را کنترل کرده و مانع از چرب شدن پوست سر شود.

برای استفاده از روغن جوجوبا باید آن را بر روی موهای خود اسپری کرده و ماساژ دهید؛ سپس به مدت یک ساعت صبر کنید. پس از این کار می‌توانید موهای خود را با استفاده از یک شامپو با PH ضعیف بشویید.

تغییر شامپو و نرم‌کننده

همانطور که گفتیم یکی از دلایل اصلی افزایش میزان ترشح چربی بر روی پوست، شامپو و نرم‌کننده‌ای است که استفاده می‌کنید.

اگر این مواد حاوی سولفات یا سیلیکون باشند؛ می‌توانند به فولیکول‌های مو آسیب بزنند. زیرا سولفات می‌تواند چربی فولیکول‌های مو را به طور کامل از بین ببرد که این موضوع باعث تحریک غدد سباسه و تشویق آن‌ها به تولید چربی بیشتر خواهد شد. به همین دلیل توصیه می‌شود که در صورت چرب شدن پوست سر، از شامپوهایی استفاده نکنید که باعث خشکی پوست می‌شوند.

استفاده از آبلیمو

زمانی که تشخیص دادید که به چربی پوست سر دچار شده‌اید؛ باید یک مرحله دیگر را به شستشوی موهایتان اضافه کنید. در این حالت باید پس از شستن موها با شامپو و نرم‌کننده، یک نصف لیوان آبلیمو را با سه لیوان آب مخلوط کرده و از آن برای آبکشی موها استفاده کنید. این کار باعث تقویت فولیکول‌ها و تنظیم چربی پوست سر خواهد شد.

استفاده از سرکه سیب

سرکه سیب می‌تواند مانند یک پاک‌کننده بسیار قوی عمل کرده و به طور موثری آلودگی‌ها و ذرات باقیمانده در لابلای موها را از بین ببرد. در نتیجه از مسدود شدن منافذ پوست جلوگیری خواهد کرد. برای استفاده از سرکه سیب باید نصف فنجان از آن را در مقداری آب ریخته و پس از شستشوی موها با شامپو، از این محلول برای شستن مو استفاده کنید.

شامپوی نعناع

یکی دیگر از موادی که می‌تواند به شما در کنترل میزان چربی پوست سر کمک کند؛ نعناع است. شما باید مقداری نعناع را در آب بجوشانید و اجازه دهید تا سرد شود. پس از این کار آن را با آب مخلوط کرده و بعد از شستشوی موها با شامپو، موهای خود را با آن آبکشی کنید. برای افزایش تاثیر این محلول می‌توانید آن را با مقداری سرکه مخلوط کنید.

روغن زیتون

روغن زیتون هم یکی دیگر از موادی است که می‌تواند با جایگزین شدن به جای چربی‌های نامناسب می‌تواند پوست سر شما را بهبود ببخشد. برای استفاده از این روغن باید مقداری از آن را کف دست خود ریخته و با حرکت‌های دایره وار انگشتان، آن را بر روی پوست سر ماساژ دهید. پس از یک ساعت می‌توانید موهای خود را بشویید.

استفاده از آلوئه ورا

آلوئه ورا گیاهی است که می‌تواند چربی اضافه را از روی پوست سر برطرف کرده و آن را نرم کند. به علاوه از ساقه موها هم محافظت کرده و مانع از ریختن آن‌ها می‌شود.

چگونه می‌توان از چرب شدن پوست سر جلوگیری کرد؟

راهکارهایی وجود دارند که شما می‌توانید از آن‌ها برای کاهش چربی پوست سر و پیشگیری از وقوع این مشکل جلوگیری کنید. در ادامه برخی از این راهکارها و توصیه‌ها را برای شما آورده‌ایم:

شستشوی موها به تعداد کافی

برای جلوگیری از چرب شدن پوست سر و موها باید تعداد دفعات شستشوی آن‌ها را کنترل کنید. زیرا زیاد شستن موها باعث از بین رفتن چربی سر و تحریک غده‌های تولید چربی در آن خواهد شد. از سوی دیگر شستشوی کم موها هم باعث تجمع آلودگی‌ها بر روی پوست و مسدود شدن منافذ آن خواهد شد. هر دوی این موضوعات می‌توانند تا حد زیادی چرب شدن پوست سر را به دنبال داشته باشند. به همین دلیل است که باید با یک پزشک متخصص مشورت کنید تا بهترین روند شستشوی موها را برای شما تعیین کند.

شستشوی درست موها

علاوه بر اینکه باید تعداد دفعات شستشو را کنترل کنید؛ باید این کار را به روش درست انجام دهید. زیرا عدم شستشوی درست پوست سر و موها، در نهایت منجر به چرب شدن آنها خواهد شد. برای این کار باید مقدار کمی از شامپو را به ریشه موها و پوست سر بمالید. باید اجازه دهید که شامپو به خودی خود به قسمت انتهایی موها برسد و از مالش دادن زیاد موها خودداری کنید. دقت کنید که لزوما ایجاد کف زیاد به معنای شستشوی درست موها و پوست سر نیست.

همچنین در نظر داشته باشید که هرگز در زمان شستشوی پوست سر خود از ناخن استفاده نکنید؛ زیرا این کار باعث تحریک پوست شده و خراش‌هایی را بر روی آن ایجاد خواهد کرد. در نتیجه غدد چربی برای درمان این خراش‌ها و جلوگیری از ایجاد التهاب، چربی بیشتری را تولید می‌کنند. علاوه بر این موارد، طبق توصیه محققان، شستشوی موها با شامپو بیش از یک بار در هر بار استحمام نیاز نیست.

از مصرف زیاد نرم‌کننده خودداری کنید !

در زمان استفاده از نرم‌کننده باید احتیاط کنید؛ زیرا ترکیبات موجود در نرم‌کننده‌ها می‌توانند پوست شما را چرب کنند. برای استفاده از نرم کننده دقت کنید که این ماده نباید به پوست سر شما برخورد کند؛ در نتیجه آن را تنها به انتهای موهای خود بزنید و از ماساژ دادن بیش از حد موها با نرم کننده خودداری کنید.

استفاده از سشوار و اتو مو را محدود کنید !

استفاده مداوم از سشوار و اتو مو می‌تواند باعث تحریک غدد چربی پوست سر شود. زیرا خشک شدن سریع موها، می‌تواند منجربه خشکی پوست سر و در نتیجه از بین رفتن بافت طبیعی آن شود.

کمتر به موهای خود دست بزنید !

تاب دادن موها یا دست زدن بیش از حد به آن‌ها، می‌تواند باعث تولید چربی بیشتر شود. به علاوه اگر با خاراندن سر یا مواردی از این دست، آسیبی به پوست سر وارد کنید؛ زمینه را برای تولید چربی بیشتر فراهم کرده‌اید. بنابراین باید تا حد امکان با موهای خود با ملایمت برخورد کنید و از آسیب زدن به پوست سر خودداری کنید.

بعد از ورزش یا تعریق زیاد موهای خود را بشویید !

عرق کردن بیش از حد باعث چرب شدن موها می‌شود. به همین دلیل توصیه می‌شود که پس از ورزش یا فعالیت‌های شدید بدنی، موهای خود را بشویید. همچنین پس از استفاده از کلاه، روسری و سربند هم باید دوش بگیرید و موهای خود را شسشتو دهید.

از بستن موهای خود تا حد امکان خودداری کنید !

بستن موها به ویژه به صورت دم اسبی که باعث کشیده شدن آن‌ها می‌شود؛ می‌تواند پوست سر را وادار به تولید چربی بیشتری کند. به همین دلیل است که توصیه می‌شود تا حد امکان موهای خود را باز بگذارید.

درمان چربی پوست سر برای جلوگیری از ریزش موها و ایجاد شوره در آن‌ها بسیار ضروری است. برای این کار شما می‌توانید از درمان‌های خانگی استفاده کرده و یا با انجام دادن اقداماتی، از بروز این مسئله جلوگیری کنید.

نکته مهم اینجا است که شما باید پیش از هر چیز علت وقوع این مشکل را متوجه شوید؛ زیرا در مواردی این بیماری‌های پوستی هستند که می‌توانند باعث چرب شدن پوست سر شوند. در نتیجه دیگر درمان‌های خانگی اثری ندارند و باید برای درمان به پزشک مراجعه کنید.

دکتر مصطفی صابرمشاهده نوشته ها

Avatar for دکتر مصطفی صابر

دکتر مصطفی صابر در سال 1380 از دانشگاه علوم پزشکی تبریز فارغ التحصیل شده است و 22 سال سابقه طبابت دارد و هم اکنون به عنوان پزشک پوست و مو در شهر تبریز مشغول خدمت رسانی به همشهریان عزیز می باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *