عوارض لیزر موهای زائد
عوارض روشهای درمانی مختلف به چند شکل پدیدار میشوند. برخی عوارض طبیعی هستند. به هر حال در طی لیزر یا روشهای زیبایی دیگر، شما دارید تغییری در ساختار طبیعی بدن ایجاد میکنید و باید انتظار داشته باشید که بدن شما به آن تغییر واکنش نشان دهد.
عوارض طبیعی شامل درد اندک، التهاب و قرمزی پوست میشود. این عوارض لیزر معمولاً موقتی هستند و خیلی زود ناپدید میشوند.
برخی عوارض لیزر موهای زائد مانند پوسته پوسته شدن، موقتی و طبیعی هستند؛ ولی به ندرت مشاهده میشوند.
سایر عوارض لیزر مانند تغییر رنگ پوست و ایجاد اسکار، عوارض حاد این روش درمانی محسوب شده و معمولاً ناشی از خطای درمانی هستند.
به طور کلی لیزر موهای زائد روشی بسیار ایمن بوده و عوارض جانبی به ندرت مشاهده میشوند.
عوارض عمومی لیزر
درد، قرمزی و التهاب
لیزر موهای زائد به طور خاص پیاز مو و فولیکولهای مو که ارگانهای موساز بدن هستند را مورد هدف قرار میدهد. آسیب زدن به هر بافتی، واکنش بدن را به همراه خواهد داشت. به همین جهت تخریب انتخابی فولیکولها میتواند باعث بروز واکنشهایی مانند قرمزی و التهاب پوست در محلهای تحت درمان با لیزر شود.
ممکن است بعد از لیزر کمی احساس ذوق زدن پوست یا حساس شدن آن نسبت به لمس را تجربه کنید. تورم هم ممکن است دیده شود. البته همهی افراد این علایم را تجربه نمیکنند.
قرمزی و التهاب معمولاً موقت بوده و خیلی زود ناپدید میشوند. نواحی پوست که دچار این عارضه میشوند، ظاهری مشابه پوستی خواهند داشت که به تازگی وکس یا اپیلاسیون شده باشد.
گاهی برای کاهش واکنش پوست به فرآیند لیزر، از داروهای بیحسی موضعی استفاده میشود.
قرمزی و التهاب قابل پیشگیری نیستند و از عوارض طبیعی لیزر موهای زائد محسوب میشوند. در مورد درمان، استفاده از کمپرس سرد بلافاصله بعد از لیزر و استفاده از استروئیدهای موضعی (در صورت نیاز) میتوانند باعث بهبود این عوارض شوند.
همانطور که اشاره کردیم، فرآیند لیزر موهای زائد نباید دردناک باشد. گاهی به دلیل حساسیت بالای پوست یا عدم استفاده از تکنیکهای خنکسازی در طی درمان، بیمار دچار درد و سوزش پوست میشود.
در صورت حساس بودن پوست، ممکن است متخصص لیزردرمانی از بیحسی موضعی استفاده کند. استفاده از کمپرس سرد بلافاصله بعد از درمان نیز باعث کاهش درد میشود.
توجه داشته باشید که التهاب، قرمزی و درد معمولاً چند ساعت تا نهایتاً دو روز بعد از لیزر درمانی برطرف میشوند. علاوه بر کمپرس سرد، این عوارض لیزر معمولاً پاسخ خوبی به حمام با آب سرد میدهند.
پوسته پوسته شدن
همانطور که گفتیم، پوسته پوسته شدن از جمله عوارض محتمل لیزر موهای زائد است و در صورتی که مراقبتهای لازم را به درستی انجام دهید، نگران کننده یا خطرناک نیست. این عارضه در درصد کمی از متقاضیان مشاهده میشود و معمولاً عارضهای خفیف به حساب میآید.
پوسته پوسته شدن باعث خشک و آسیب پذیر شدن پوست میشود. به همین دلیل ممکن است منجر به ایجاد زخم و اسکارهای پوستی شود. مراقبتهای صحیح مانند استفاده از کرمهای مرطوب کننده، میتوانند ایجاد زخمها جلوگیری کنند.
تغییر در رنگ پوست
تغییرات خفیف در رنگ پوست از جمله عوارض لیزر موهای زائد است. بسته به شرایط، ممکن است پوست متقاضی بعد از درمان، اندکی روشنتر یا تیرهتر شود.
افرادی که پوست روشنی دارند، بیشتر دچار تیره شدن رنگ پوست میشوند. افرادی که پوست تیرهتری دارند، بیشتر مستعد روشن شدن رنگ پوست هستند.
هایپوپیگمانتاسیون
کاهش رنگدانهها یا همان روشنتر شدن رنگ پوست را هایپوپیگمنتیشن میگویند. این عارضه معمولاً گذرا و موقت است؛ ولی میتواند برای متقاضی آزاردهنده باشد. علت بروز این عارضه نامعلوم است و اثر آن میتواند تا چند ماه ماندگار شود.
دوری از قرار دادن محل تحت درمان در زیر نور مستقیم خورشید و همچنین استفاده از کرمهای ضد آفتاب به مدت ۶ هفته پیش و پس از لیزر موهای زائد در کاهش احتمال بروز این عارضه موثر است.
استفاده از دستگاه لیزر با طول موج مناسب، زمان تابش کوتاه و همچنین استفادهی صحیح از تکنیکهای خنکسازی میتوانند باعث پیشگیری از روشن شدن رنگ پوست یا هایپوپیگمنتیشن شوند.
هایپرپیگمانتاسیون
افزایش رنگدانهها یا همان تیرهتر شدن رنگ پوست را هایپرپیگمنتیشن میگویند. این عارضه هم گذار و موقت بوده و معمولاً طی ۳ تا ۴ هفته برطرف میشود.
هاپیرپیگمنتیشن را معمولاً زمانی مشاهده میکنید که پوست شما زخم شده و بهبود مییابد. حتماً دیدهاید که جای زخم برای مدت زیادی تیرهتر از نواحی مجاور خود است.
اگر لیزر باعث زخم شدن یا ایجاد اسکار شود، شاهد هایپرپیگمنتیشن خواهیم بود که برای مدت طولانیتری روی پوست مشاهده میشود.
آسیب به چشم
بدیهی است که در لیزر موهای زائد از اشعهی پرقدرت لیزر استفاده میشود. برای همین خطر آسیب شدید به بینایی وجود دارد؛ به ویژه هنگامی که میخواهیم موهای صورت را لیزر کنیم.
استفاده از عینکهای محافظ توسط بیمار و همچنین متخصص لیزر، خطر این عارضه را به کلی برطرف میکند.
خطر عفونتهای پوستی
عفونت باکتریایی پوست در اثر لیزر درمانی بسیار نادر است؛ اما در صورت آسیب دیدن روپوست یا اپیدرم (که یکی از عوارض لیزر موهای زائد است) ممکن است رخ بدهد.
اگر علائم عفونت (مانند خارش، التهاب، درد و جوش) را مشاهده کردید، حتماً با کلینیک تماس بگیرید و از مصرف کرمهای آنتیبیوتیکهای موضعی و خود درمانی پرهیز کنید.
اگر سابقهی تبخال زدن دارید، ممکن است بعد از لیزر دچار تبخال (معمولاً روی لب یا اطراف آن) شوید. تبخالهای لب و ناحیهی تناسلی در اثر ویروسی به نام هرپس ایجاد میشود که معمولاً به شکل غیرفعال درون بدن وجود دارند.
در صورت مواجهه با استرس (مثل تب کردن)، ویروس فعال شده و باعث ایجاد تبخال میشود. البته فعال شدن ویروس هرپس و تبخال زدن، عارضهی شایعی نیست.
عوارض شدید و نادر لیزر
سوختگی و تاول
سوختگی و تاول از جمله عوارض شدید لیزر موهای زائد هستند که به دلیل خطای درمان و تکنیکهای نامناسب لیزر درمانی ایجاد میشوند. مراجعه به مراکز معتبر و حرفهای، خطر این عارضه را به حداقل ممکن میرساند.
استفاده از دستگاههای بهروز و پیشرفته و همچنین تکنیکهای خنکسازی مناسب، از جمله مواردی هستند که خطر سوختگی و تاول را تا حد زیادی کاهش میدهند.
اسکار و زخم
ایجاد اسکار و زخم را نمیتوان از عوارض لیزر موهای زائد در نظر گرفت؛ اما اگر پزشک یا متخصص لیزر اشتباهی در طول فرآیند درمان انجام دهد، ممکن است پوست شما زخم شده و آسیب ببیند. بازهم با انتخاب مراکز معتبر و حرفهای برای لیزر درمانی، احتمال این عارضه را به حداقل میرساند.
علت دیگر ایجاد اسکار، عدم پیروی از توصیههای مراقبتی بعد از لیزر است.