عوارض جراحی پلک

عوارض جراحی پلک

جراحی پلک

چشم ها برجسته ترین اعضای صورت هستند که بیشترین توجه را به خود جلب می کنند. به همین دلیل است که اکثر افراد تمایل دارند این عنصر مهم زیبایی صورت خود را به بهترین شکل ممکن حفظ کنند.

چشم ها همچنین از حساس ترین اعضای بدن و صورت هستند و پوست اطراف آن ها بسیار ظریف است. همین ویژگی باعث می شود که چشم ها در برابر اثرات پیری و به خصوص قرار گرفتن طولانی مدت در برابر عناصر خشن محیطی مانند آلودگی هوا، اشعه های مضر آفتاب، ضربات فیزیکی و … آسیب پذیرتر باشند.

جراحی پلک

جراحی پلک به منظور از بین بردن پوست شل و افتاده ی بالای چشم و همینطور کاهش ناهنجاری های مربوط به پلک انجام می شود تا ظاهری جوان تر و شاداب تر به فرد بدهد.

نتایج جراحی پلک چشمگیر است، اما به آسانی و بلافاصله بعد از جراحی حاصل نمی شود. به همین دلیل است که افراد متقاضی این جراحی زیبایی باید به خوبی با عوارض و شرایط بعد از عمل آشنایی یابند تا طول دوره ی درمان خود را به بهترین شکل ممکن سپری کنند.

 

عوارض جراحی پلک چیست ؟

جراحی پلک از انواع جراحی پلاستیک و در دسته ی عمل های زیبایی جای می گیرد. به گفته ی بسیاری از جراحان هزینه ی این عمل و مدت زمان لازم برای بهبودی، در مقایسه با نتایج چشمگیر آن ناچیز است.

با این حال مانند هر عمل دیگر، جراحی پلک نیز عوارض و اثرات مخصوص به خود را دارد که در ادامه ی این مبحث به آن ها می پردازیم.

در بیشتر موارد، تنها یک هفته پس از عمل، بخیه های جراحی برداشته می شوند و افراد می توانند فعالیت های قبلی خود را از سر گیرند. با این حال، اگرچه دوره ی بهبودی نسبتا كوتاه است اما افراد در روزهای بلافاصله پس از عمل عوارض جانبی را تجربه خواهند كرد که موقتی هستند و در اکثر موارد بدون کمک پزشک برطرف می شوند.

نکته مهم : در نظر داشته باشید که عوارض ذکر شده در زیر با رعایت مراقبت های بعد از جراحی پلک سریع بهبود می یابند یا اصلا بروز نمی کنند. همچنین مهارت جراح موجب می شود بیشتر عوارضی که آورده ایم را تجربه نکنید.

1) تورم در اطراف چشم

از رایج ترین عوارض جراحی پلک به خصوص در طی چند روز اول بعد از جراحی، تورم است که در ناحیه اطراف چشم ها اتفاق می افتد.

تورم حتی باعث می شود که باز و بسته کردن چشم یا پلک زدن برای فرد دشوار باشد. معمولا بهترین و موثرترین توصیه ای که می توان برای کاهش اثر تورم داشت، استفاده از کمپرس یخ است.

بهتر است در اولین روز های بعد از عمل بسته های یخ را در اطراف ناحیه ی چشم ها قرار دهید تا تورم به مرور کاهش پیدا کند.

این عارضه که به دلیل تجمع مایع چشمی ایجاد می شود، باعث متورم شدن کره ی چشم شده و آزار دهنده است. اما تورم سطح چشم معمولا موقت است و بعد از چند هفته از بین می رود.

در صورتی که این عارضه پایدار باشد و موجب ناراحتی زیادی در فرد شود باید پزشک را در جریان قرار داد.

2) کبودی بعد از جراجی پلک

ایجاد کبودی در اطراف چشم از عوارض محتمل دیگر این عمل است که ممکن است تا گونه ها و پیشانی نیز گسترش داشته باشد. پوست اطراف چشم، پف دار و متورم می شود و مشاهده ی نتیجه ی عمل در این مدت غیر ممکن است.

اگرچه مدت زمان این تورم ممکن است کمی متفاوت باشد، اما اکثر افراد حداقل هفت تا ده روز اول بعد از عمل در ناحیه ی عمل دچار تورم زیاد هستند. این عارضه به تدریج از بین می رود و نتیجه ی جراحی به تدریج آشکار می شود.

3) احساس درد بعد از جراحی

در طی جراحی، پلک دستخوش تغییرات زیادی می شود و بافت های این ناحیه دچار تحریکات زیادی می شوند. بنابراین احساس درد در دوره ی نقاهت بعد از عمل غیر طبیعی نیست. این درد می تواند پیوسته یا تنها هنگام پلک زدن باشد که معمولا بعد از چند روز به تدریج کاهش می یابد و از بین می رود.

4) خشکی و سوزش چشم

ممکن است در دوره ی نقاهت بعد از جراحی پلک، چشم دچار قرمزی، خشکی و سوزش شود. برای مرطوب نگه داشتن آن پزشک معمولا قطره ی اشک مصنوعی تجویز می کند.

به خاطر داشته باشید که از مالش و خاراندن چشم ها خودداری کنید، زیرا این امر باعث تحریک پوست اطراف چشم و تاخیر در بهبودی می شود.

5) سخت پلک زدن و اشک ریزی

در روز های اولیه ی بعد از عمل به دلیل تغییراتی که در طی عمل بر روی پلک ها بوجود آمده و همچنین تورم بعد از جراحی، پلک زدن و باز و بسته کردن چشم ها به راحتی انجام نمی شود و فرد در این شرایط احساس ناراحتی می کند. اما با کم شدن تورم و بهبود زخم های ناشی از جراحی این مشکل حل می شود.

در برخی موارد و مخصوصا در جراحی پلک پایین به دلیل تحریک حفره ی اشکی، ممکن است عارضه ی اشک ریزی رخ دهد که معمولا موقت است. اما در صورت همراه شدن با عوارض دیگر یا طولانی بودن باید با پزشک مشورت کرد.

6) تاری دید و حساسیت به نور

برخی از افراد در دوره ی بهبودی بعد از جراحی، تاری دید را تجربه می کنند که یک عارضه جانبی موقت است و معمولا بعد از چند روز از بین می رود. در این حالت نباید به چشمان خود فشار بیاورید و زمان استفاده از نمایشگر های مختلف مثل موبایل و تلویزیون را کاهش دهید.

در بعضی موارد نادر نیز ممكن است فرد بلافاصله بعد از عمل دچار دوبینی و یا نابینایی موقت شود که تنها ساعاتی بعد از عمل ادامه می یابد.

در روز های اولیه بعد از انجام عمل چشم ها نسبت به نور حساس هستند و گاهی در معرض نور قرار گرفتن موجب اشک ریزی نیز می شود. بنابراین به یاد داشته باشید برای محافظت از چشمان خود بعد از جراحی، در معرض نور شدید قرار نگیرید و از عینک آفتابی استفاده کنید.

7) زخم و اسکار، عفونت و خونریزی از محل برش

در مواردی که برش جراحی در محل دقیق ایجاد نشود و یا مراقبت های بعد از جراحی توسط فرد به درستی انجام نشود، احتمال باقی ماندن محل برش به شکل زخم یا اسکار دائمی وجود دارد.

البته این مورد مختص جراحی پلک نیست و ممکن است در هر جراحی دیگری نیز رخ دهد. در صورت ایجاد عفونت باید به پزشک مراجعه کنید تا اقدامات درمانی لازم را انجام دهد.

کیست های ریز سفید رنگ یا میلیا ممکن است بعد از جراحی در محل جراحی ایجاد شوند. این کیست ها بی خطر هستند و معمولا خود به خود از بین می روند اما برای برداشتن آن ها نیز می توان از پزشک کمک گرفت. پزشک طی عملی بسیار ساده کیست ها را خارج می کند.

اگر محل جراحی بعد از عمل خونریزی داشته باشد، پزشک طی عملی محل زخم را باز می کند تا علت خونریزی مشخص شود و از ادامه ی آن جلوگیری کند. وجود لخته ی خون یکی از عواملی است که باعث خونریزی می شود.

8) باز شدن محل برش

ممکن است بعد از کشیدن بخیه ها، پوست هنوز به خوبی جوش نخورده باشد و با باز و بسته کردن پلک ها، زخم باز شود که در این صورت پزشک با توجه به کوچک یا بزرگ بودن محل برش از چسب های مخصوص و یا بخیه زدن برای بستن دوباره ی زخم استفاده می کند.

9) عدم تقارن و بسته نشدن کامل چشم ها

اگر بافت به مقدار مساوی از هر دو پلک چشم برداشته نشود باعث عدم تقارن و اگر به مقدار بیش از حد برداشته شود باعث ایجاد فرورفتگی یا شیار در پلک ها خواهد شد.

در جراحی پلک بالا اگر مقدار زیادی از پوست جدا شود، پلک به طور کامل چشم را نمی پوشاند که این اتفاق باعث خشکی چشم، سوزش و دیگر مشکلات چشمی می شود.

برداشته شدن مقدار زیادی از پوست پلک پایین نیز در موارد خفیف تر باعث اشک ریزی دائم به دلیل فشار به حفره ی اشکی می شود.

در موارد شدید تر نیز کشیدگی زیاد از حد پلک پایین علاوه بر تحت تاثیر قرار دادن زیبایی، باعث بروز مشکلات چشمی دیگری نیز می شود.

10) آسیب به کره ی چشم و خونریزی داخلی

پلک نزدیک ترین بافت به کره ی چشم است و آسیب رسیدن به آن در جراحی پلک غیر ممکن نیست. این احتمال وجود دارد که هنگام جراحی پلک به قرنیه و دیگر بافت های چشم آسیب وارد شود که در این صورت مراقبت ها و گاهی جراحی مخصوص به خود را لازم دارد.

اگرچه این مورد نادر است، اما ممکن است در طی جراحی، فضای داخلی چشم دچار خون ریزی داخلی شده و با وارد شدن فشار و آسیب به اعصاب بینایی باعث نابینایی شود.

11) برگشتن و افتادگی پلک

از دیگر مواردی که ممکن است در جراحی پلک غیر استاندارد به وجود بیاید، برگشتن پلک است. این اتفاق به دلیل کشیدگی زیاد پلک رخ می دهد که ممکن است به طرف بیرون و یا به طرف داخل باشد.

در جراحی پلک بالا اگر به عضله ی بالابرنده یا لیفت کننده ی پلک آسیب وارد شود، افتادگی پلک اتفاق می افتد.

البته این عارضه بعد از عمل و در درجات خفیفی که به عضله ی پلک آسیبی وارد نشده نیز ممکن است رخ دهد که در این صورت موقتی خواهد بود و بعد از مدتی از بین می رود.

12) تیرگی پوست در ناحیه ی اطراف چشم

این اتفاق که بعد از جراحی ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد باعث تیرگی زیر چشم می شود.

برای از بین بردن این تیرگی ها پزشک یا درمان موضعی با پماد های مخصوص و یا لیزر درمانی را پیشنهاد می کند.

جراحی پلک در تبریز

برای بهبود این وضعیت به خاطر داشته باشید بعد از جراحی به مدت طولانی در معرض نور خورشید قرار نگیرید.

13) بافت مردگی یا نکروز چربی

در هر عمل جراحی بافت های غیر هدف ممکن است دچار تحریک و دستکاری شوند.

در جراحی پلک، توده های ریز بافت چربی در ناحیه ی عمل ممکن است دچار نکروز یا مرگ شوند که در این حالت شکل سخت و توده ای به خود می گیرند و در صورت لمس ایجاد درد می کنند.

این عارضه نیز موقتی است و معمولا با مراقبت های ساده به مرور از بین می رود. برای اطمینان از چگونگی بهبود این وضعیت نیز بهتر است با جراح خود مشورت کنید.

14) ایجاد مشکل در حرکت پلک

اگر درحین جراحی، بافت های زیرین پوست پلک مانند بافت های عضله ای دچار تغییر یا زخم شوند، پلک زدن بعد از عمل مشکل خواهد بود.

در صورتیکه این انقباض پلکی خفیف باشد این عارضه موقتی است و به مرور و با ماساژ از بین می رود. اما در مواردی که حرکت پلک سخت و محدود باشد، فرد به جراحی دیگری برای اصلاح آن احتیاج دارد.

جراحی های اصلاح هر کدام از این عوارض، آزار دهنده خواهد بود و این مورد لزوم دقت در انتخاب جراح با تجربه را به خوبی مشخص می کند.

البته عوارض دیگری نیز هستند که تنها مختص به جراحی پلک نمی باشند و در عمل های دیگر نیز احتمال وقوع آن ها وجود دارد. برای مثال واکنش های آلرژیک نسبت به دارو های بی حسی که نمی توان آن را از عوارض معمول جراحی پلک دانست و به همه ی افراد تعمیم داد.

اما به طور کلی ضروری است که قبل از انجام عمل، پزشک خود را در جریان انواع حساسیت ها، بیماری ها و یا داروهایی که مصرف می کنید، قرار دهید تا در طی عمل و بعد از آن کم ترین عوارض را داشته باشید.

دکتر مصطفی صابرمشاهده نوشته ها

Avatar for دکتر مصطفی صابر

دکتر مصطفی صابر در سال 1380 از دانشگاه علوم پزشکی تبریز فارغ التحصیل شده است و 22 سال سابقه طبابت دارد و هم اکنون به عنوان پزشک پوست و مو در شهر تبریز مشغول خدمت رسانی به همشهریان عزیز می باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *